Skip links

Taalmodellen: de juiste balans voor de juiste prijs

ChatGPT is het meest bekende taalmodel. Er zijn echter veel meer taalmodellen waarmee je kunt chatten. Zo is er Gemini van Google, dat je ook gratis kunt gebruiken. En in Microsoft’s zoekmachine Bing zit de Copilot waarmee je ook gesprekken kunt voeren. Hoewel ze op het eerste oog allemaal hetzelfde lijken, is dat niet zo.

Voor het maken van Mixel AI moet er veel worden geprogrammeerd. Tot voor kort was ChatGPT 4 een ideaal hulpmiddel hierbij. Je beschrijft dan namelijk wat je wilt laten programmeren, en binnen enkele seconden heb je een stuk code op je scherm staan. Het levert een enorme tijdsbesparing op. Want ongeveer 75% van de code kun je laten schrjven door een AI, en de laatste 25% van de energie gaat zitten in het zelf samenvoegen tot een werkend product.

In maart van dit jaar lanceerde het bedrijf Anthropic Claude 3. Claude is een taalmodel, en je kunt ermee chatten net zoals je kunt met ChatGPT. Op sommige fronten loopt Claude een stap voor op ChatGPT. Eén ervan is dat het veel betere programmeercode schrijft, en die ook sneller schrijft. Leverde ChatGPT al een tijdwinst op, door Claude 3 te gebruiken is de tijdswinst nog vele malen groter als het gaat om programmeren. 

Een ander voordeel is dat je veel grotere stukken tekst erin kunt stoppen. Zo kun je véél meer context meegeven dan wat mogelijk is bij ChatGPT. Dat zorgt ervoor dat je ook weer veel betere resultaten kunt krijgen. De AI heeft immers meer context om te begrijpen wat je precies bedoelt.

Uitereraard komt al dit moois met een prijskaartje. Het duurste taalmodel van Claude is weer wat duurder in gebruik dan het GPT-4 model dat ChatGPT gebruikt. 

Als je veel taken automatiseert, wil je een afweging kunnen maken bij iedere taak welk taalmodel gebruikt moet worden. Er zijn goedkope, snelle, taalmodellen. Maar die zijn vaak wat minder nauwkeurig. En er zijn krachtige, maar dure, taalmodellen die heel consequent goede resultaten geven. 

Binnen Mixel AI is het daarom mogelijk om bij iedere asisstent die je maakt te kiezen welk taalmodel gebruikt moet worden. Ga je heel veel websites analyseren, dan kun je een goedkoop taalmodel gebruiken om die enorme hoeveelheden informatie te verwerken. 

De dataset die daarmee ontstaat die kun je vervolgens door een duurder, maar krachtig taalmodel, zoals Claude 3 laten analyseren. Zo kun je de ideale balans tussen kwaliteit en kosten bereiken. Zou je immers alles laten uitvoeren door Claude 3 dan zou je misschien honderden euro’s aan kosten maken, waar bij een gebalanceerde combinatie je voor hetzelfde resultaat enkele tientallen euro’s kwijt bent. 

Neem je Mixel AI af met een consultancytraject, dan wordt je uiteraard helemaal ontzorgd voor wat betreft de inrichting. En dan kiezen we samen de oplossing die het resultaat geeft dat jij wenst, tegen de voor jou acceptabele kosten van de taalmodellen.