Skip links

Case study: ondernemersnieuws, op relevantie gescand en samengevat

Een regionale netwerkorganisatie voor MKB-ondernemers stuurt regelmatig een nieuwsbrief met actualiteiten en ontwikkelingen relevant voor het MKB uit. De wens is om daar ook relevant nieuws van netwerkpartners in op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan updates vanuit de Kamer van Koophandel, de Belastingdienst of specifieke ondernemersnieuwsbronnen uit de regio.

Het zelf verzamelen van dit nieuws, door regelmatig de websites te bezoeken bleek niet te werken. Het is te tijdrovend, en gezien er ook andere vulling voor de nieuwsbrief is, schiet het er bij in. De extra dienstverlening om het ondernemersnieuws samen te vatten voor de nieuwsbriefleden schiet er dus bij in.

Twee slimme AI-assistenten maken dit mogelijk
Dankzij Mixel AI is het mogelijk om dit – wellicht saaie en repeterende – werk voor een heel groot deel te automatiseren. Een AI-assistent bezoekt wekelijks meer dan tien relevante websites, en verzamelt hierop alle nieuwsberichten. Die worden in een dataset opgeslagen. Daarbij maakt de AI ook een “ja/nee” intake of het bericht relevant is voor de organisatie. Zo’n dataset kun je eenvoudig bekijken via de Mixel AI app, waarmee je alle verzamelde gegevens overzichtelijk ziet en ook kunt exporteren naar bijvoorbeeld Excel.

Een tweede AI-assistent in Mixel AI analyseert één keer per maand alle nieuwe berichten die door de eerste assistent als relevant zijn gemarkeerd en schrijft een artikel over het geheel. Een samenvatting van het meest relevante ondernemersnieuws, inclusief links naar de bron. Die samenvatting moet alleen nog geredigeerd worden, en is dan klaar om opgenomen te worden in de nieuwsbrief.

Een meerwaarde bieden, waar er eerst niks was
Deze case study laat zien dat AI niet alleen een taak geautomatiseerd kan uitvoeren, maar dat het ook een meerwaarde kan bieden. Waar het stukje dienstverlening om ondernemersnieuws in de nieuwsbrief op te nemen eerste teveel tijd kostte, en daarom niet gebeurde, kan het nu laagdrempelig wél gedaan worden.