Hoe jouw bedrijf AI gaat merken, ook als je er niets mee doet

Woensdag 29 maart

Je hoeft als bedrijf zelf niets met nieuwe AI-tools te doen om er toch mee in aanraking te komen. Een dienst als chatGPT is voor iedereen beschikbaar en gratis te gebruiken. Dankzij de enorme bekendheid die de tool nu al heeft, hebben veel mensen er ook al eens mee geëxperimenteerd.

Hoe je ermee in aanraking kan komen? Via je klanten, via toekomstige medewerkers en doordat medewerkers experimenteren met het gebruik van de tools.

Professioneel ogende teksten

Met een tool als chatGTP kun je heel makkelijk een professioneel ogende tekst laten schrijven. Je vraagt de chatbot ‘schrijf een opzegbrief voor dienst XYZ’ en je krijgt een redelijk (of zelfs prima!) bruikbaar resultaat. Zie bijvoorbeeld onderstaande opzegbrief, geschreven door Bing. Waar klanten misschien wel eens zouden vastlopen bij het schrijven van een nette, formele, opzegging kun je een dergelijke brief nu in enkele seconden laten schrijven.

De huidige staat van AI maakt het ook mogelijk om teksten te interpreteren. Denk hierbij aan een klant die een chatbot redenen laat bedenken om onder een overeenkomst uit te komen. Die redenen kunnen op het eerste oog nog eens heel valide lijken, want de teksten die taalmodel kan genereren zijn tegenwoordig bijna niet meer van echt te onderscheiden.

Stel je erop in

Zelfs als je zelf AI-technologie niet toepast binnen je bedrijf, kun je er dus wel mee in aanraking komen. Je klanten kunnen immers de technologie ook gebruiken, en het inzetten voor doeleinden die zij passend vinden. Wees erop voorbereid dat je klanten nu een heel krachtige tool hebben die ze kunnen gebruiken in hun communicatie.

Niet alleen klanten, iedereen kan de technologie inzetten. Toekomstige medewerkers kunnen AI gebruiken in hun zoektocht naar een baan. Inmiddels zijn er diverse diensten die AI een sollicitatiebrief laten schrijven. Sollicitatiebrieven die professioneel ogen, en waarbij het in de toekomst dus veel meer zal gaan om een echt gesprek dan dat je iemand op een brief kunt beoordelen.

Het is heel toegankelijk

Het is heel laagdrempelig om even iets te vragen aan een tool als ChatGPT. Het is daarbij wel belangrijk te realiseren dat de gegevens worden gedeeld met een Amerikaanse partij, die de invoer ook zou kunnen gebruiken om hun modellen te verbeteren. Pas dus op met het delen van klantgegevens in een dergelijke tool, als je niet helder hebt of en hoe de gegevens daar worden hergebruikt. Bewustwording van dat feit binnen je bedrijf is belangrijk.

Ontdek de mogelijkheden van AI

Probeer Mixel AI gratis en ontdek zelf de mogelijkheden.

Of plan een afspraak om kennis te maken, en ontdek samen met mij wat AI voor jouw organisatie kan betekenen.